Svenskt godis utomlands

Det kan inte hjälpas, men visst går man och sneglar på de små påsarna av godis som finns i butikerna utomlands, men nej de är inte särskilt inspirerande. Ofta små, sockriga och med konstiga färger. Man kan inte annat göra än fundera på varför lösgodis, med egen plockdisk och påsar att väga fulla med din favoritblandning inte har slagit igenom utomlands? I Sverige äter vi otroliga mängder lösgodis och har tagit denna valmöjlighet till otroliga höjder och mängder – hela 17 kg per person och år trycker vi i oss. En helg som påsken hör till lösgodisfantasternas höjdpunkter och julafton kan inte komma långt efter i listan.

Bakverk istället för godis

Utomlands har man däremot ofta en annan tradition och större tillgång på mindre bakverk och nötter av olika slag. Konditorier finns i större utsträckning och bitarna av godsaker brukar vara mindre för att man på det sättet kan äta fler varianter. Att vi inte har möjligheten att välja och blanda vårt godis är en stor anledning till att vi saknar svenskt godis utomlands. Utomlands har ofta butikerna istället ett otroligt stort utbud av torra kakor och kex och var man har en egen favorit att äta till kaffet.

Svenska godisfavoriter

I Sverige hittar man idag alla olika smaker, sorter och typer av godis i självplockshyllan. Klassiskt godis som vingummin, Dumle-kolor och de stora Cola-flaskorna hör till var mans topplista. Tätt efter kommer många av chokladvarianterna såsom Centerbiten, Marabous mjölkchoklad och några av de olika crisp-varianterna som finns. Något av det äldsta lösgodiset som vi har i vårt avlånga land är det välkända geléhallonet och det återfinns naturligtvis på svenskarnas tio-i-topp-lista över de mest älskade godisbitarna som läggs i den väntande påsen. På senare tid har kombinationer såsom Hallon/lakritsskalle blivit en hel historia på sociala medier, den har sin egen Facebooksida och den följs av mängder av människor som älskar kombinationen av den söta hallonsmaken tillsammans med lakritsen som också är ett kännetecken för svensken, speciellt den salta lakritsen.

Här är svenskarnas tio favoriter:

Marabou mini mjölkchoklad
Center
Geléhallon
Hallon/lakritsskallar
Kungens krisp
Crispy bite
Dumle
Stora colaflaskor
Bubblizz
Sura colanappar

Post navigation